Partners

1) Het Sociaal Huis (voordien OCWM)  

Kinderarmoede: niets doen is geen optie 

  • In het bestuursakkoord staat kinderarmoedebestrijding hoog op de agenda. Dat geeft ons de kans om actief en structureel in te zetten op de kinderen van onze klanten. We willen hun gezondheid en onderwijskansen verbeteren, hen kansen geven om te sporten of van cultuur te proeven. Dankzij het Kinderarmoedefonds kunnen we alvast de materiële hulp geven die daarvoor nodig is. Maar dat is niet genoeg. Dit kan niet zonder gepaste zorg voor de ouders. Maatschappelijk werkers helpen ouders om de weg naar het oudercontact te vinden. Voor jongeren van 16 tot 25 jaar zijn we op zoek naar gepaste ondersteuning. Power+ en de dienst Niet-begeleide Minderjarigen bouwen stapsgewijs expertise op. Voor kwetsbare jongeren is een methodische en consequente aanpak cruciaal om verschil te maken. Kinderarmoede aanpakken is een gedeelde verantwoordelijkheid van alle teams en diensten binnen stad en het Sociaal Huis, uiteraard samen met verschillende partners. Alleen als we onze krachten bundelen, verhogen we onze slagkracht. Investeren in kinderen is investeren in de toekomst van ons allemaal. Niets doen is dus écht geen optie.

 

Vragen aan het het Sociaal Huis:

Voor het vak Wegwijs in de samenleving hebben wij het onderwerp 'sociale ongelijkheid'. we hadden de opdracht gekregen om eens uit te zoeken hoe sociale ongelijkheid zich uit in scholen en welke partners we van buitenaf kunnen raadplegen. Vandaar enkele vragen over het Sociaal Huis. 

 

Wat doet het Sociaal Huis allemaal?  

Het Sociaal Huis biedt allerlei diensten aan binnen zijn gemeente. Waarvoor kan je allemaal terecht bij het Sociaal Huis?

  • Aanvraag leefloon 
  • Aanvraag premies 
  • Voedselpakket 
  • Doorverwijzing sociale kruidenier 
  • Arbeidstrajectbegeleiding 
  • Sociale tarief elektriciteit 
  • Woonclub indien je op zoek bent naar een woning 
  • Aanmelden sociaal verhuurkantoor 
  • Budgetbegeleiding 
  • Installatiepremie voor dak- en thuislozen 
  • Verwarmingstoelage 
  • Administratieve hulp 
  • Crisisopvang 

 

Voor wie is het Sociaal Huis er allemaal en moet je aan bepaalde voorwaarden voldoen voor je geholpen kan worden?  

Het Sociaal Huis is er voor alle personen die wonen binnen de gemeente. Dus bij het Sociaal Huis van Stabroek kan iedereen terecht die woont in Hoevenen, Stabroek of Putte.  

 

Hebben jullie nog externe partners waarmee jullie samenwerken?  

Het Sociaal Huis werkt met veel externe partners samen, zoals: sociale verhuurkantoren, VDAB, advocaten, voedselbanken, eerstelijnszone, scholen. 

 

Krijgen jullie veel aanvragen in verband met sociale ongelijkheid?  

Wij merken wel dat mensen in armoede minder kansen krijgen, vooral omdat ze dikwijls de juiste middelen niet hebben. Bijvoorbeeld met thuisonderwijs tijdens corona verwacht de school dat de kinderen thuis de lessen volgen op een laptop. Mensen in armoede hebben dit dikwijls niet. 

 

Mensen in armoede gaan ook minder vaak naar de dokter of tandarts, met alle gevolgen vandien. 

Schooluitstappen kunnen ze niet betalen, waardoor de kinderen meestal niet meegaan.  

Tijdens de zomervakantie kunnen kinderen niet op kamp of vakantie gaan en ze zitten daarom 2 maanden gewoon thuis.   

 

2) Huis van het Kind  

  • Elk Huis van het Kind heeft een eigen aanbod met verschillende diensten voor ouders en kinderen. Het aanbod is immers afhankelijk van de betrokken organisaties en de lokale situatie. Bij elk Huis van het Kind is minstens een consultatiebureau aangesloten. Andere organisaties die je er mogelijks kan terugvinden zijn:  opvoedingswinkel, inloopteam, gemeentelijke diensten met betrekking tot gezinnen/kinderen, kinderoppasdiensten, diensten kraamzorg, …  
  • Het Huis van het Kind is er voor alle gezinnen en iedereen die betrokken is bij het grootbrengen van kinderen en jongeren. In een Huis van het Kind kan je terecht voor opvoedingsondersteuning, preventieve gezondheidszorg, informatie, advies, begeleiding en ontmoeting. Dit over o.a. kraamzorg, kinderopvang, opvoedingsvragen, vrije tijd, onderwijs en nog veel meer. 
  • Een Huis van het Kind ondersteunt op allerlei manieren. Dit kan door individuele begeleiding, maar ook door informatiesessies en vormingsavonden, door spel- en ontmoetingsinitiatieven, door specifieke activiteiten, … 
  • In sommige Huizen van het Kind zitten verschillende organisaties van het samenwerkingsverband samen in één gebouw of op één locatie, maar dat is niet altijd zo. De verschillende organisaties met hun aanbod kunnen ook op verschillende locaties terug te vinden zijn. In elk geval werken de partnerorganisaties samen om het aanbod op elkaar af te stemmen en waar nodig en mogelijk uit te breiden. Ze kunnen je doorverwijzen wanneer dat gewenst is. Het Huis van het Kind. (2011). Wat is een Huis van het Kind? Geraadpleegd op 22  maart 2021.

Interview met het Huis van het Kind: 

 

Wat doet het huis van het kind? 

We geven ouders met kinderen de kans om samen te komen. We hebben hier vanalles staan waarmee de ouders samen met hun kind kunnen spelen. We hebben speelhoeken, leeshoeken, knutselhoeken, … Zo kunnen ouders die het financieel niet breed hebben toch spelen met hun kinderen. Ook leren ouders hier andere ouders kennen. Ze kunnen een gesprek aangaan en elkaar zo ondersteunen als dit nodig is. Wij ondersteunen de ouders ook door uitstappen en activiteiten te voorzien waar de moeder met haar kind gratis of tegen betaling (1 euro) aan kan deelnemen. 

Tijdens de coronaperiode is dit echter niet altijd mogelijk. We blijven wel de ouders ondersteunen vanop afstand of door ons aan de maatregelen te houden: slechts 2 mensen per keer binnen, mondmasker dragen, handen ontsmetten, 1.5 meter afstand houden, ... 

 

Ik heb gezien dat jullie ook instaan voor het begeleiden in het opvoeden, kraamzorg, onderwijs enz. Doen jullie dit hier ook? 

Het huis van het kind zorgt hier mee voor, maar we zij verdeeld over Antwerpen. Wij staan voornamelijk in voor de activiteiten en de zorg voor het opvoeden. We geven informatie en helpen hen met de nodige documenten en de nodige vragen te beantwoorden. We geven brochures mee en verwijzen ouders door naar externe partners. Wij nemen ook voor hen contact op met deze mensen en begeleiden de ouders hierin. 

 

Hebben jullie externe partners waarmee jullie samen werken of doen jullie dit alles alleen? 

Wij werken samen met overheden, middenveldorganisaties en vrijwillige burgers. 
We hebben als doelstelling om samen zo goed mogelijk gezinnen te ondersteunen. Dat betekent dat wij ons afstemmen op de noden en behoeften van de gezinnen, en op wat gezinnen als ondersteunend ervaren. Dit doen wij door (toekomstige) ouders, kinderen en jongeren, buurtbewoners enz. te bevragen en te betrekken in onze werking. Zo krijgen we zicht op de lokale behoeften. 
Denk ook maar aan Kind en Gezin/kraamzorg. Wij werken samen met hen en ook Expoo is een zeer belangrijke partner van ons. Wij werken met veel organisaties samen, maar deze 2 zijn heel belangrijk voor ons. 

Expoo ken ik niet, wat doen zij voor jullie? 

Expoo geeft voornamelijk pedagogische adviezen aan ouders en prenatale ondersteuning aan gezinnen.  

Voor wie is het Huis van het Kind? 

Dit is voor iedereen die nood heeft aan zorg en ondersteuning. Wij richten ons op alle mensen met noden en behoeften. Mensen die in armoede leven, zijn voor ons ook een grote prioriteit. Maar ik ga het hier wel afronden Kenji, als je nog vragen hebt, mail ze me gerust door en ik zal zien dat ik er zo snel mogelijk op antwoord. Veel succes nog met je school en als er iets is, hoor ik het wel. 

Oké, hartelijk bedankt! 

 

Gegevens Huis van het Kind

Adres: 
Lakborslei 200, 2100 Deurne 

Contact: 
huisvanhetkind.deurne.noord@antwerpen.be 

Website: 
www.huisvanhetkindantwerpen.be.

 3) Het CLB

We hebben enkele vraagjes gesteld aan het CLB om hier meer over te weten te komen: 

Beschrijf kort wat de organisatie doet. Waarvoor staan jullie? 

Het CLB werkt op verschillende vlakken en domeinen, zoals: psychisch maar ook sociaal functioneren, begeleiding en ondersteuning in functie van de onderwijsloopbaan, hulp rond het studeren, e.d. 

De studenten/leerlingen staan in het middelpunt bij de organisatie. De focus ligt op het ondersteunen van de leerlingen en het begeleiden van hun onderwijsloopbaan. 

Het CLB bevindt zich vaak in situaties waar het draait om bedreigde leersituaties van leerlingen en hier wordt de aandacht dan op gericht. We werken constant in overleg met de school zelf om te kunnen kijken wat de beste en meest positieve manier is van begeleiding en soms kijken we samen naar een eventuele overschakeling naar een ander onderwijsniveau of andere vorm, indien dit de beste optie zou zijn. 

Wij werken ook binnen de preventieve gezondheidszorg waarbij het onze taak is om de groei en ontwikkeling van elke individuele leerling op te volgen en deze in de goede richting te sturen. Ook functioneren wij op gezondheidsvlak, waarbij we verschillende medische onderzoeken uitvoeren en ook een aantal verplichte (of toch zeker aangeraden) inentingen aanbieden. 

Wij komen eigenlijk op heel wat vlakken naar voor, met de focus in de eerste plaats op de leerlingen gericht. Wij werken probleemoplossend en hebben als doel de ontwikkeling en loopbaan van de leerlingen zo goed en stijgend mogelijk te bevorderen. 

 

Met wie werkt het CLB eigenlijk samen? Zijn er externe partners? 

Wij werken met een heleboel verschillende organisaties samen. Uiteraard constant met scholen, maar hier stopt het niet. Andere partners zijn bijvoorbeeld: 

  • Welzijnsankers  
  • Buurtorganisaties
  • Diagnose en therapeutische centra
  • Externe hulpverleners
  • Sociale dienst jeugdbrigade
  • Vertrouwenscentrum
  • Diverse artsen
  • Net-overschrijdende CLB's
  • Diversiteitscentra, ... 

 

Zijn er bepaalde ‘voorwaarden’ waaraan een organisatie moet voldoen om met het CLB te kunnen/mogen werken? 

Je moet als school erkend en gesubsidieerd zijn. Ook moet er sprake zijn van een samenwerkingsakkoord tussen de verschillende partners met een jaarlijkse afsprakennota en vaste evaluatiemomenten. 

Als je een ouder bent die contact zoekt met het CLB, moet je een kind hebben dat naar school gaat in een instelling en/of organisatie die dus een bovenstaand besproken samenwerkingsakkoord heeft met het CLB. 

Als kind/leerling ben je een regelmatige leerling aan een school met zo’n samenwerkingsverband. 

 

Wat voor persoon moet je zijn (welke kwaliteiten moet je hebben) om bij het CLB te werken? 

Je beschikt best over één van onderstaande diploma’s:

  • Diploma arts
  • Diploma psychologie
  • Diploma maatschappelijk werk
  • Diploma verpleegkunde
  • Diploma psycho-pedagogie, ... 

 

Kwaliteiten en vaardigheden die je bij het CLB wel kan gebruiken en die vaak van toepassing kunnen zijn:

  • Je bent empathisch
  • Je beschikt over een goede luistervaardigheid
  • Je bent discreet (en je bent trouwens verplicht je aan het beroepsgeheim te houden)
  • Je stelt je flexibel op
  • Je handelt als een bemiddelaar
  • Je beschikt over voldoende sociale vaardigheden en kan goed omgaan met personen uit diverse situaties
  • Je gebruikt verbindende communicatie
  • Je hebt een maatschappelijke en menselijke interesse
  • Je moet kunnen netwerken en coördineren
  • Een ‘helikopterzicht’ hebben, ... 

 

Hoe staan jullie tegenover sociale ongelijkheid? 

Wij werken vaak genoeg met mensen die minder kansen krijgen en hebben al heel wat ervaring opgedaan en zulke gevallen begeleid, om te weten dat er heel vaak sociale ongelijkheid speelt, helaas. Mensen in armoede, en zeker kinderen, belanden hierdoor vaak in andere levensomstandigheden en maken andere keuzes dan dat ze anders zouden gemaakt hebben, omdat armoede hen ertoe dwingt. 

Wij als ondersteunende en hulpbiedende organisatie proberen altijd dergelijke voorvallen de juiste maat van begeleiding te bieden in de mate van het mogelijke! Wij staan open voor alle situaties en omstandigheden en engageren ons om iedereen hulp op maat te kunnen voorzien. De eerste stap komt wel van de externen uit. We kijken dan naar wat er nodig is en hoe we dit gaan aanpakken. 

Sociale ongelijkheid is een te vaak voorkomende factor die heel wat mensen hun kansen verkleint en zelfs wegneemt. Het is zowel onze job als die van alle ondersteunende partners en organisaties om dit tegen te gaan en iedereen zoveel mogelijk kansen en sturing te kunnen voorzien. 

Maak jouw eigen website met JouwWeb