Rol van de leerkracht

Bij leraren is het de taak om hun leerlingen te helpen en ervoor te zorgen dat ze zich optimaal kunnen ontwikkelen, dit door goed les te geven en door een omgeving te creëren waar ze zich veilig voelen en de omgeving in de klas stimuleren. Hier hoort ook de financiële educatie. Leerkrachten bouwen een vertrouwensrelatie op met hun kinderen, waaruit ze armoede kunnen opsporen en een luisterend oor kunnen bieden aan de leerlingen/ouders. Ze luisteren naar deze leerling om na te gaan wat ze nodig hebben, zo kan de leraar zoeken naar oplossingen voor het dagelijks probleem (armoede op school). Een vertrouwensrelatie opbouwen met de ouders hoort ook bij de taak van de leraar. Enkel en alleen door dit te doen kunnen ze een warme overdracht naar zorg in de school verzorgen.  (M.L.A.K. (2020 februari. Geraadpleegd op 22 februari 2020) 

 

Allereerst moeten leerkrachten op de hoogte zijn van wat armoede is en wat dit doet met kinderen en hun ouders. Leerkrachten kunnen een bijscholing doen rond dit thema wat redelijk veel terugkomt in onze maatschappij. Zorg als leerkracht dat je de ouders kent. Wees aanwezig bij de inschrijving of laat ouders ook eens bij jou langskomen. Er zijn ouders die zich hiervoor schamen, waardoor ze niet altijd naar waarheid antwoorden. Als je als leerkracht het vertrouwen kan winnen van de ouders, is dit al een stap vooruit. Je leert zo uit welke thuissituatie de kinderen komen en kan hierdoor beter inspelen op de noden van het kind. Als je signalen opmerkt van armoede of ongelijkheid, bespreek dit dan met collega’s of de directie. Een snelle aanpak is altijd beter. (M.L.A.K. (2020 februari. Geraadpleegd op 22 februari 2020) 

 

Een leerkracht kan er natuurlijk ook altijd voor zorgen dat de ontwikkelingskansen van kinderen in armoede gelijk blijven aan de ontwikkelingskansen bij kinderen die niet in armoede leven. De leerkracht kan hierbij hulp bieden, zoals bv. extra spelmomenten voor de kleuters voorzien, extra spel- en ontwikkelingsmateriaal meegeven naar huis. De leerkracht kan kledinghulp voorzien. Ouders helpen met sociale kaart en dan inspelen op wat hen kan helpen. Bv. gratis naar dokter en tandarts voor mensen zonder papieren. Veel spelen en praten met de kinderen en goed in 't oog houden of ze genoeg eten en drinken bij hebben. 

 

Hoe kan ongelijkheid en armoede in de samenleving en de manier waarop dit op het onderwijs van invloed is onze rol als leerkracht beïnvloeden? 

 

Een democratische basishouding is zeker en vast nodig. De leerkracht moet het goede voorbeeld geven aan de kinderen, dit door in te spelen op ongelijkheid en niet een mening of een standpunt doordringen. Talensensibilisering, openstaan en gevoelig maken voor de taal. De leerkracht leert ze met elkaar te communiceren op een juiste manier, hierdoor kunnen ongelijkheden en problemen besproken en aangepakt worden. Een remediërende rol is ook niet te miszien, de leerkracht moet omgaan met de diversiteit die zich in de klas heerst. Denk hierbij aan diversiteit aan culturen, opvoeding, geloof, in de ontwikkeling, de thuissituatie en nog veel meer. De leerkracht moet zeker en vast ook breed observeren, enkel hierdoor kan deze de beginsituatie van elk kind achterhalen en hier juist op inspelen. 

Als we spreken over de leerkracht als opvoeder, denken we er vooral aan het welzijn van de kinderen te bevorderen. Een positief klimaat in de klas voorzien waar ieder kind zich veilig en goed voelt om ten volle te kunnen ontwikkelen. 

Als we denken aan de leerkracht als inhoudelijk expert, denken we voornamelijk dat de leerkracht de nodige kennis heeft en deze deelt met het schoolteam. Dit gaat voornamelijk over de ongelijkheid en de armoede die er heerst onder de kinderen/ouders in de school. De leerkracht moet hierover kunnen praten en hierop kunnen inspelen als dit nodig blijkt.  (functionele gehelen) 

 

De leerkracht als organisator is voornamelijk de ruimte creëren waar iedereen in kan participeren. De kinderen moeten de ruimte krijgen ongeacht wat hun situatie is om volop te experimenteren en te ontwikkelen. Dit naar mate van hun kennis en vaardigheden. Grenzen leren verleggen en nieuwe dingen uitproberen. (functionele gehelen) 

 

De leerkracht als onderzoeker is bij ons onderwerp echt een must. Leerkrachten moeten levenslang kunnen leren en hier ook voor openstaan. Als ze merken dat er een bepaalde doelgroep in hun klas zit, onder andere kansarmoede/ongelijkheid, openstaan om bij te leren en hierop in te kunnen spelen. Hun kennis te verschaffen en een open houding bieden rond deze onderwerpen. Enkel zo kan je als leerkracht en schoolteam inspelen op wat er speelt in de scholen. Samen als team kan je dan zoeken naar oplossingen. Denk bijvoorbeeld maar aan een weggeefkast, waarin ouders spullen of kleding, waar ze niets mee zijn, in kunnen deponeren. Ouders of kinderen die dit te kort komen, kunnen dit dan hergebruiken. Er zijn zo veel mogelijkheden om deze doelgroep te helpen als leerkracht en schoolteam. Met de nodige achtergrondinformatie en de nodig kennis en een goede wil kan je zo veel bereiken. Als leerkracht blijft het ook belangrijk dat je bij jezelf gaat kijken en gaat reflecteren over jouw kunnen en doen en dat je dit zo nodig aanpast of bijstuurt en openstaat voor nieuwe dingen. 

 

Ook met dit onderwerp is het belangrijk om als leerkracht met partners en ouders te werken. Denk aan ouderparticipatie. Het is zeer belangrijk om ouders bij de school te betrekken. De ouders hun vertrouwen winnen doet veel om betere gesprekken aan te gaan en diepere gesprekken te voeren. Ouders die zich goed voelen, zullen openstaan en zullen sneller met hun problemen naar buiten komen als hiernaar gevraagd wordt. Je kan zo ouders ook ondersteunen en desnoods doorverwijzen naar externen.  (Kennisbundel schouder eronder. (2020, 21 mei Geraadpleegd op 22 maart 2021) 

 

Ook als de school werkt met externe partners zoals het Huis van het Kind, het Sociaal Huis, CLB, boeren die 1x per week fruit komen brengen enz ... zijn er meer mogelijkheden om deze doelgroepen nog meer te ondersteunen en te begeleiden. (2020, 21 mei Geraadpleegd op 22 maart 2021) ( Kenji Vercauteren 20 februari 2019) 

Maak jouw eigen website met JouwWeb